HTML

Schroth terápia

Bad Sobernheim, Katharina Schroth klinika. Intenzív scoliosis terápia in real time.

Friss topikok

  • srotte: @AAnikó: írtam e-mailt, várom a leveledet! @Roleeee: felvettelek msn-re, kérdezz nyugodtan! (2010.10.17. 19:03) Huszonhetedik nap
  • Roleeee: Bocsi, elírtam. pocok52@hotmail.com az MSN címem! :) (2010.07.15. 00:09) Nulladik nap

Mai program: 2szer csoporttorna, légzésterápia, és látogatás a főorvosnál.

Csoporttorna naponta kétszer van, itt tanuljuk meg az alapvető beállításokat, a gyakorlatok kiindulási pozícióját és magukat a gyakorlatokat. Ezeket aztán beosztott időben különböző tornatermekben egyénileg kell gyakorolni, és az előírt mennyiséget teljesíteni. A szabad gyakorlású termekben van egy sereg gyógytornász, ők kéretlenül is jönnek és segítenek, kiigazítanak, tanácsot adnak. Az első héten a csoporttorna alapozó, betanító jellegű, a második héttől az erőnlét szerint leszünk átsorolva különböző csoportokba.

 

A mai délelőtti csoportoson a hasonfekvő gyakorlatok kiindulási helyzetét tanultuk meg, hogy mit és hogyan kell alátámasztani. A hasonfekvő helyzetbeni alátámasztást jelentik a piros foltok a fantomalakon. Ebből kiindulva jött az első gyakorlat, a Schultergegenzug, ez magyarul valami váll-ellenhúzás lehet. Ezt a gyakorlatot délután már gyakorolhattuk is.

Kezdőknek ebből a fajtából 5ször 4-et kell végezniük, a haladóknak 5ször 8-at, de még csak kezdő vagyok.

 

A délutáni csoporttornán a hanyattfekvő helyzetet állítottuk be, ezek a kék foltok. A zöld még nem került sorra, de már tudom, hogy az az oldalfekvő helyzetben játszik szerepet. A plafonra tükröket szereltek, minden bordásfalhoz tartozik egy tükör is. Be kellett állítani magunkat, hogy a testrészeink nagyjából egy egyenes vonal mentén helyezkedjenek el. Szóval egy egyenes testtartást próbáltunk felvenni, és a plafonon nézhettük vissza, hogy sikerült-e. Ezt a helyzetet kellett memorizálni, az érzetet, hogy érzem magam, amikor egyenes vagyok. Agykontrollos módszer, majd még biztosan előjön újra.

 

A lélegzésre iszonyú nagy hangsúlyt fektetnek. Ezért tanultunk is gyorsan két légzőgyakorlatot. Az egyik csak egy kis játék, a másodperclégzés, célja a kilégzés időtartamának a növelése. Mély levegőt veszel, és a lehető legtovább tartson a kifújás. Ez nálam 12 másodperc volt, nagyjából ekörül volt a többieké is. Ezt kell gyakorolni, és írni a zöld könyvbe az eredményeket.

 

A másik a poliplégzés, ez egy nehezített belégzés, hogy ezzel is munkára sarkalljuk a légzőizmokat. Befogod az egyik orrlyukadat, és veszel 5 mély levegőt, úgy hogy közben a másik kezed azon a helyen van, ahova a levegőnek mennie kell. Szóval a gyenge helyeken. 3szor 5-öt írnak elő a gyakorlatból, naponta 3szor. Ezt a szobában, az ágyban fekve, amikor az embernek ideje van. Persze, ezt is dokumentálni kell, helye van a zöld könyvben.

 

És ma volt az első légzésterápiás kezelésem, hát, érdekes volt. Igazából ez csak egy kis masszázsféle, és kézrátétellel tudatosítják az emberben, hogy hova kell vennie a levegőt, és milyen irányban.

 

Voltam napközben a főatyaúristennél is, dr. Steffennél. Ő az intézményvezető főorvos. A műtétről beszélgettünk, hogy mit gondol ő erről az én állapotomban, de nem tanácsolja. Véleménye az, hogy a Schroth-tornával el tudom érni, hogy ne romoljon az állapotom, és ezt egy 4-5 évenkénti röntgennel tudjuk ellenőrizni. Ide kb. 3 évente kellene visszajönni egy intenzív terápiára. Műteni szerinte soha nem késő, ha nincs különösebb panaszom, akkor most abszolút nem javasolja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrothstory.blog.hu/api/trackback/id/tr761738382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása